Zupa z białej rzodkwi i kapusty

Zupa z białej rzodkwi i kapusty
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Biała rzodkiew charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem i aromatem. Ma ona w sobie więcej olejków eterycznych niż jej mniejsza kuzynka, rzodkiewka. Jest silnym antyoksydantem, obniża poziom cukru we krwi. W 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal! Dzisiaj postanowiłem zrobić tzw. kapuśniak z młodej kapusty. Do tej pory zawsze wkrajałem ziemniaki do zupy, jednak nadszedł czas na zmiany. Troszkę kapuśniaczek „odchudziłem”, przy okazji nadając mu lekko pikantnego charakteru. Fani lekkich, wiosennych zup będą zachwyceni. <AG>

Składniki

  • 500 g białej rzodkwi
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 1 por (biała część)
  • 1,2 L wrzątku
  • 300 g młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym maśle podsmażamy rzodkiew pokrojoną w kostkę wraz z pokrojoną marchewką i porem (piórka). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, lekko podlewamy wrzątkiem, wrzucamy liście i ziele oraz 1/3 łyżeczki soli. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans.

    Następnie dolewamy wrzątku, dodajemy poszatkowaną kapustę, gotujemy do jej miękkości.

    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 22 kwietnia
Bardzo lubię takie lekkie zupki :)
Składniki
  • 500 g białej rzodkwi
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 1 por (biała część)
  • 1,2 L wrzątku
  • 300 g młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
Składniki