Zupa z białej kapusty z czerwoną soczewicą

Zupa z  białej kapusty z czerwoną soczewicą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Ja uwielbiam zupy. Więc polecam Wam taką. Jeśli nie dodacie kurczaka będzie wegetariańska. I też pyszna.

Składniki

  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • marchewka
  • puszka pomidorów krojonych
  • litr wody
  • masło klarowane
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • słodka papryka

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkowałem. Marchewkę umyłem , po obraniu wraz z cebulą pokroiłem w plasterki. W rondlu rozgrzałem masło, dodałem kapustę i marchew wraz z cebulką i chwilę smażyłem. Dodałem pomidory z puszki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, dusiłem około 10 minut. Dolałem wodę i resztę składników oprócz kurczaka.
    Kurczaka pokroiłem w kostkę , podsmażyłem na reszcie masła na patelni, dodałem do zupy i gotowałem około 12 minut. Doprawiłem przyprawami, dodałem posiekany koperek. Zupę gotowałem do miękkości składników.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 14 stycznia
Pyszotka:)
Składniki
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • marchewka
  • puszka pomidorów krojonych
  • litr wody
  • masło klarowane
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • słodka papryka
Składniki