Zupa z batatów z melonem i kurczakiem

Zupa z batatów z melonem i kurczakiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Latem szczególnie smakuja lekkie, kremowe zupy. Tym razem wypróbowalam wariant ze slodkimi ziemniakami i melonem, do tego mieso z kurczaka i pikantne przyprawy. Efekt byl zaskakujacy - zupa była bardzo lekka i orzezwiajaca dzieki melonowi, a przy tym pikantna.

Składniki

  • 1 duży batat (ok.150 g)
  • 1 melon kantalupa
  • 1 filet z piersi kurczaka (150 g)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łagodne papryczki chilli
  • olej arachidowy
  • sól pieprz
  • 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • -3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki koziego sera (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Cebule i batata pokroic w kostke, chilli w cienkie pierscienie, obrac czosnek. Cebule z czosnkiem i chili smazyc na oleju arachidowym, zmniejszyc nieco temperature i dodac kostki batata. Zalac bulionem, fileta z piersi kurczaka pokroic na 2-3 czesci, dodac do zupy i gotowac pod przykryciem 15 minut.
    Nastepnie wyjac mieso i odlozyc do ostygniecia a zupe zblendowac. Na razie bedzie dosyc rzadka.
    Przekroic melona na pól i usunac nasiona. 1/4 melona obrac i pokroic na male kostki, beda one sluzyly jako wkladka do zupy, resztę melona obrac i pokroic na wieksze kawalki. Wieksze kawalki dodac do zupy i wszystko zblendowac po raz drugi - teraz zupa powinna miec odpowiednia konsystencje.
    Fileta z piersi kurczaka podzielic na male kawalki. Pozostale kostki melona i kawalki kurczaka rozlozyc na talerzach, zupe doprawic sola, pieprzem, sosem chili i sokiem z limonki i zalac nia kawalki melona i kurczaka.

  2. Kto lubi moze podac zupe z pieczywem lub posypana kozim serem smietankowym.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 09 lipca
Apetycznie wygląda;)
SprytnaChochla 09 lipca
Świetne połączenie smaków!
fafiatko 11 lipca
Ale pyszności! Melon musi się świetnie komponować!
Składniki
  • 1 duży batat (ok.150 g)
  • 1 melon kantalupa
  • 1 filet z piersi kurczaka (150 g)
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łagodne papryczki chilli
  • olej arachidowy
  • sól pieprz
  • 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
  • -3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki koziego sera (opcjonalnie)
Składniki