Zupa z Andaluzji

Zupa z Andaluzji
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Taka zupa zastąpi nam również drugie danie. Udka z kurczaka, pieczarki, warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw, pożywna, rozgrzewająca, dacie się skusić?

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 200 g przecieru pomidorowego •
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczka czosnku
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

  1. 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, solimy i zalewamy wodą. Gotujemy.
    2. Mięso myjemy osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i kroimy w paski. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą, następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu łączymy z ziemniakami.

  2. 3. Cebule obieramy, drobno kroimy i prużymy na pozostałym oleju po smażeniu mięsa.
    4. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby przekładamy do garnka z zupą.

  3. 5. Marchew oraz pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Warzywa przesmażamy i również przekładamy do garnka.

  4. 6. Zupę doprawiamy papryką ostrą, imbirem, czosnkiem, gałką muszkatołową, ewentualnie solą, dodajemy przecier i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.

  5. 7. Zupa gotowa.
    8. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

PaniMkuchniasmakowita 09 kwietnia
Smaczniutko :)
magelo 09 kwietnia
Świetna zupka.
Nevermore 09 kwietnia
Pychotka :) Ale chyba nie chcesz rozpadu Hiszpanii ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 udka z kurczaka
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • ½ kg pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 200 g przecieru pomidorowego •
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ½ łyżeczka czosnku
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
Składniki