Zupa wiosenna

Zupa wiosenna
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kolejny raz wykorzystujemy to, co jest pod ręką. "Nowalijki" pojawiły się, więc co???...do dzieła ;)

Składniki

  • 4 młode marchewki
  • 1 młody seler
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 puszka drobnego groszku
  • 1 młody por (biała część)
  • 100 g kaszy pęczak
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, sus
  • mielona kozieradka
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchew oczyszczamy i kroimy na talarki.

    Seler i pietruszkę kroimy w kostkę.

    Ziemniaki kroimy na kawałki.

    Kapustę siekamy.

    Groszek osączamy.

    Pora kroimy w piórka.

    W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy warzywa, lekko podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy zioła, gotujemy 25 min na średnim ogniu.

    Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości. Wrzucamy osączony z zalewy groszek oraz passatę, podgrzewamy 5-7 min.

    Całość doprawiamy do smaku kozieradką, solą oraz pieprzem i posiekanym koperkiem.

Komentarze do przepisu (6)

sereberko80 13 marca 2016
pyszotki :-D
Futka 14 marca 2016
Cudowna zupka <3
BEATA1978 15 marca 2016
no i super ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 młode marchewki
  • 1 młody seler
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1/2 młodej kapusty
  • 1 puszka drobnego groszku
  • 1 młody por (biała część)
  • 100 g kaszy pęczak
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mieszanki ziół małgosi (sproszkowanej gorczycy, pieprzu czarnego, ziela angielskiego, kminku, granulowanego czosnku, sus
  • mielona kozieradka
  • koperek
  • sól, pieprz
Składniki