Zupa wiejska

Zupa wiejska
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Sycąca zupa, smaczna i niedroga

Składniki

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce tłuszczu w dużym garnku. Po kilku min dodajemy białą cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy kilka minut.

  2. Następnie dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem oraz blanszowane świeże pomidory pokrojone w kostkę.

  3. Po kilku minutach zalewamy całość bulionem zrobionym z kostki rosołowej (ok 1 litr).

  4. Fasolę odsączamy i dodajemy do zupy. Chwilę wszystko gotujemy. Przyprawiamy papryką, vegetą, pieprzem. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojona w kostkę czerwoną cebulkę. Gotujemy 10 min.

  5. Makaron gotujemy w osobnym naczyniu na półmiękko, dodajemy do zupy.

  6. Całość posypujemy obficie bazylią, można dodać magi. Nie zagęszczamy, gdyż zupa sama w sobie wyjdzie gęsta. Smacznego!

Komentarze do przepisu (6)

Nelle 19 lutego 2010
Super! myślę, że mozna wrzucić ziemniaczki zamiast makaronu, też powinno być smaczne.
patusia5 19 lutego 2010
Można urozmaicić ziemniaczkami, dlaczego nie :)
helcia 17 czerwca 2010
Niby zupa...Ale ma w sobie coś:)Ciekawy przepis.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki