Zupa wiejska

Zupa wiejska
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
:) Jedna z potraw kuchni węgierskiej ,która bogata jest w specyficzne zapachy i smaki.

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2-3 cebule
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól

Przygotowanie

  1. Kapustę zalewamy 3 litrami wody ,zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę ,smażymy na suchej patelni. Dodajemy do kapusty razem z wytopionym tłuszczem. Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu ,aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę kroimy w plasterki ,dodajemy do zupy pod koniec gotowania. Przyprawiamy do smaku słodką papryką i solą. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy ,zagotowujemy ciągle mieszając. Podajemy z chlebem.

Komentarze do przepisu (12)

mimiwiki 17 stycznia 2014
Uwielbiam Węgry i kuchnię węgięrską :) pycha
Ewaaa 17 stycznia 2014
dla mnie pyszna na bank, bo lubię te klimaty :)
Konto usunięte 17 stycznia 2014
konkretna zupa..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2-3 cebule
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól
Składniki