Zupa warzywna z łososiem

Przepis dnia 2015-11-13
Zupa warzywna z łososiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na lekką, pożywną i bardzo smakowitą zupę warzywną z kawałkami łososia. Całość otula delikatna nuta cytrynowa oraz świeżość zielonego koperku. Serdecznie polecam :)

Składniki

  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 200 g filetu z łososia
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula biała
  • 1/3 pora
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • DO SMAKU:
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sos sojowy
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Pokrojoną cebulkę i por szklimy na maśle. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, a marchewki i pietruszkę w małe słupki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącego się bulionu wraz z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i gotujemy aż warzywa delikatnie zmiękną.

  2. Następnie do gotujących się warzyw dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki filet z łososia oraz posiekany koperek i gotujemy przez 5 minut.

  3. Na koniec do zupy dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny, zabielamy śmietaną i doprawiamy sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze do przepisu (8)

mimiwiki 12 listopada 2015
z łososiem to ja wszystko zjem, smakowita zupka :)
GREGORHSPEED 12 listopada 2015
Błogie <3
Monik2124 19 listopada 2015
Pysznie wygląda. Lubie takie klimaty. Powiedz tylko czy śmietana kwaśna czy słodka? Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 200 g filetu z łososia
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula biała
  • 1/3 pora
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • DO SMAKU:
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sos sojowy
  • sól i pieprz
Składniki