Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami

Zupa warzywna z chorizo i dwoma kaszami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zupa powstała na bazie "losowania" produktów z lodówki. Jak już wspominaliśmy, <3 kochamy kuchenne improwizacje <3.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 por (biała część)
  • 100 g chorizo (plastry)
  • 50 g kaszy pęczak
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g mrożonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

    Pora myjemy, kroimy w piórka. Czosnek siekamy.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Plastry chorizo kroimy na mniejsze kawałki.

    Wszystkie, pokrojone składniki podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mrożone grzyby, koncentrat, gotujemy 15 min na średnim ogniu.

    Po tym czasie dodajemy oba rodzaje kaszy, gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (6)

luna76 07 kwietnia 2016
ciekawe połączenie :)
ciacho50 07 kwietnia 2016
Zdrowa zupka.
Futka 08 kwietnia 2016
Ależ pychoty! <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1 por (biała część)
  • 100 g chorizo (plastry)
  • 50 g kaszy pęczak
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 g mrożonych grzybów leśnych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki