Zupa warzywna na rosole

Zupa warzywna na rosole
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką".

Składniki

  • 1,5 l rosołu
  • 4 średnie ziemniaki
  • pół małej główki kapusty włoskiej
  • 4 średnie marchewki
  • mały por
  • 2 pietruszki
  • koperek
  • pół małego selera
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • słoik domowego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 nieduże czerwone buraki
  • śmietana do zup
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Rosół przecedziłem. Wszystkie warzywa obrałem i umyłem. Buraki pokroiłem w kostkę. Kapustę poszatkowałem na duże kawałki. Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem z cytryny. Gotowałem na wolnym ogniu jeszcze ok. 15 minut.
    Taka zupa jest najlepsza kilka razy odgrzewana. Smakuje wybornie nawet na następny dzień.

Komentarze do przepisu (1)

kstr54 24 sierpnia 2015
absolutnie sie zgadzam !! musi bosko smakowac,jest wsz. w tej zupie co uwielbiam
Składniki
  • 1,5 l rosołu
  • 4 średnie ziemniaki
  • pół małej główki kapusty włoskiej
  • 4 średnie marchewki
  • mały por
  • 2 pietruszki
  • koperek
  • pół małego selera
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • słoik domowego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 nieduże czerwone buraki
  • śmietana do zup
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z cytryny
Składniki