Zupa warzywna

Zupa warzywna
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
To jedna z niewielu zup, które powtarzamy bardzo często. Przeważnie robimy po „swojemu”. Za każdym razem wychodzi pysznie.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkia
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • maggi
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę (dość dużą, bo tak lubimy).
    Marchew, pietruszkę i seler, kroimy w troszkę mniejszą, lub tak, jak lubimy. U nas różnie ;) w zależności od tego, jaki nóż w ręce mamy.
    Warzywa obsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy gorącą wodą, dodajemy ziele i liście laurowe. Wsypujemy ½ łyżeczki soli, wkręcamy ¼ łyżeczki pieprzu. Dodajemy majeranek i gotujemy 10 min. Następnie wsypujemy kaszę i gotujemy do jej miękkości z dodatkiem soku pomidorowego. Do smaku doprawiamy , maggi, solą, pieprzem i odrobiną suszonej bazylii.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (5)

Facet_w_kuchni 08 lipca 2017
Klasyka smaku <3 Ale rzeczywiście każdy robi inaczej :-)
ciacho50 09 lipca 2017
Najlepsza :)
Bellapi 10 lipca 2017
i każda jest niepowtarzalna :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkia
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 l wody
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 50 ml soku pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • maggi
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Składniki