Zupa truskawkowa z makaronem udon

Zupa truskawkowa z makaronem udon
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Typowa zupa owocowa, ale tym razem podana z japońskim makaronem udon. Sprawdza się.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki śmietany
  • makaron udon

Przygotowanie

  1. Truskawki opłukałem, usunąłem szypułki. Włożyłem do garnka z gorącą wodą (ok 2,5 l ) i gotowałem tak, aby truskawki zaczęły się rozgotowywać. Dosypałem cukier. Zupę zagęściłem mąką. Pod koniec gotowania zabieliłem delikatnie śmietaną. W wrzątku ugotowałem makaron udon zgodnie w przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu połączyłem z zupą. Udekorowałem listkami mięty cytrynowej.

Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 16 lipca 2019
Przepyszna <3 Ten makaron świetnie współgra z całością.
konhambos 21 lipca 2019
Ciekawe, co na to powiedza Japonczycy? :)
Uwielbiam wszystkie owocowe zupki, ta wyglada bardzo apetycznie.
Składniki
  • 1 kg truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki śmietany
  • makaron udon
Składniki