Zupa szpinakowa z fetą według Ewy Wachowicz

Zupa szpinakowa z fetą według Ewy Wachowicz
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Wiosenna zupa z młodego szpinaku z greckim serem feta. Przepis pochodzi z 419. odcinka programu "Ewa gotuje"

Składniki

  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 3 szalotki z cybuchami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 125 ml śmietanki
  • pieprz biały
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g sera feta do podania

Przygotowanie

  1. Drobno pokrojoną cebulkę (bez cybuchów) zeszklić w garnku na maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili dodać pokrojony szpinak (zarówno liście, jak i łodygi). Zakwasić sokiem z cytryny. Posolić. Zalać wywarem, wymieszać, przykryć i zagotować.

  2. Gorącą zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito. Zabielić śmietanką. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Podawać z pokruszoną fetą oraz pokrojonymi cybuchami.

Składniki
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 3 szalotki z cybuchami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 125 ml śmietanki
  • pieprz biały
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g sera feta do podania
Składniki