Zupa szpinakowa

Zupa szpinakowa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Agutek
Został mi się z obiadu sos z podudzi drobiowych. Więc wykorzystałam go i zrobiłam taka oto zupę :) oczywiście sos można zastąpić bulionem.

Składniki

  • Bulion ok. 4 litrów
  • Świeży szpinak 500g
  • Dwa sporej wielkości ziemniaki
  • Dwie marchewki
  • Śmietana 18% wg. Uznania
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobniejszą kostkę. Marchew również obieram i kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.

  2. Szpinak płuczemy. Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy go do garnka. Najlepiej partiami, jak wiadomo szpinak po chwili zmniejsza swoją objętość. Gotujemy całość przez kolejne 5-10 min. Na koniec dodajemy śmietanę ok 3-4 łyżki, zależy ile kto lubi i sok z połowy cytryny.

  3. Ja zupę podałam z jajkiem :) również świetnie smakuje jako zupa krem. Polecam i smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 07 sierpnia 2020
pyszotka:)))
Agutek 07 sierpnia 2020
Ooo tak, to prawda:)
Składniki
  • Bulion ok. 4 litrów
  • Świeży szpinak 500g
  • Dwa sporej wielkości ziemniaki
  • Dwie marchewki
  • Śmietana 18% wg. Uznania
  • Sok z połówki cytryny
  • Sól
  • Pieprz
Składniki