Zupa szparagowa mojej mamy – cały obiad!

Zupa szparagowa mojej mamy – cały obiad!
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Wiosenna, smaczna, pożywna i sycąca – z łatwością zastąpi cały obiad, co z pewnością docenią pracujące gospodynie domowe (i pracujący domowi kucharze też). To nie jest jakiś skomplikowany czy wymyślny przepis, nie! To po prostu zupa z białych szparagów z lanymi kluskami. Ale tak smaczna, że naprawdę warto ją ugotować!

Składniki

  • 1 pęczek białych szparagów obranych i pokrojonych w 2-3 centymetrowe kawałki (pół kilograma)
  • wywar ze szparagowych obierek (sposób wykonania poniżej) lub bulion warzywny, w sumie 2 litry płynu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 pełne (takie z czubkiem) łyżki mąki orkiszowej lub pszennej białej (można spróbować z mąką bezglutenową)
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 30%
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego
  • cukier, pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Wywar z obierek szparagów:
    Obierki z jednego pęczka białych szparagów i ewentualnie z odłamanych końców szparagów zielonych umieść w garnku. Wlej około 2 l zimnej wody, dodaj 2 łyżki domowej Vegety i gotuj całość przez jakieś pół godziny. Na koniec odcedź płyn przez sito. Gotowy wywar, pełen smaku, użyj do wykonania zupy szparagowej.

  2. Pokrojone białe szparagi (plus ewentualnie końcówki szparagów zielonych, jeśli takie masz) ugotuj do miękkości w wywarze z obierek szparagowych lub w bulionie, a w ostateczności nawet w wodzie z kostką rosołową.

  3. W miseczce roztrzep jajka z wodą, szczyptą soli i mąką. Gotowe ciasto wlewaj cienkim strumieniem do wrzącej zupy, nie mieszając przy tym zbyt gwałtownie, żeby się lane kluseczki nie rozpadły. Gotuj 2-3 minuty.

  4. Przypraw cukrem (musiałam wsypać prawie dwie łyżki, aby zharmonizować smak, ale ta ilość jest bardzo zmienna i zależy od smaku szparagów), odrobiną pieprzu i solą. Na koniec dodaj posiekany koperek i słodką śmietankę, wymieszaj, ale już nie gotuj.

Składniki
  • 1 pęczek białych szparagów obranych i pokrojonych w 2-3 centymetrowe kawałki (pół kilograma)
  • wywar ze szparagowych obierek (sposób wykonania poniżej) lub bulion warzywny, w sumie 2 litry płynu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 pełne (takie z czubkiem) łyżki mąki orkiszowej lub pszennej białej (można spróbować z mąką bezglutenową)
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 18 lub 30%
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego
  • cukier, pieprz i sól do smaku
Składniki