Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście kiedyś zupę szczawiową z ziemniakami i kaszą jęczmienną pęczak ? jeżeli nie to bardzo wam taką polecam jest bardziej syta a i smak jest bardzo fajny, to już wiecie państwo że nie lubię szczawiowej z mięsem dlatego aby były w zupie tak zwane oczka dodaję do niej albo tłuszcz gęsi albo po prostu zwykły olej dziś dodałam tłuszcz ze swojskiej gęsi
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 34
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 34
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 127
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 119
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 115
Składniki
Do garnka wlać dwa litry wody dodać tłuszcz z gęsi swojskiej lub jeśli ktoś nie ma takiej możliwości wtedy można dodać smalec gęsi lub po prostu ze dwie łyżki oleju no chyba że ktoś z państwa woli mięso to jak najbardziej, następnie dodać ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę tylko w przypadku gotowania na tłuszczu oraz marchew pokrojona dowolnie i ziela angielskie oraz liście laurowe, od zagotowania gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków i marchwi. Jak już ziemniaki są miękkie wtedy wsypać woreczek ugotowanej wcześniej kaszy i pogotować jeszcze przez chwilę
Gdy wywar pogotował się tak z 15 minut razem z kaszą wtedy dodać przygotowany swojski szczaw ja dałam dwa słoik ponieważ szczawiową uwielbiam mocno kwaśną, w czasie gdy wywar gotuje się ze szczawiem na wolnym ogniu przygotować śmietanę, do salaterki przełożyć śmietanę i dodać łyżkę cukru oraz gorący wywar z zupy aby śmietana się zahartowała rozprowadzić całość łyżką aby nie było grudek śmietany. Przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i jeśli bardzo kwaśna to doprawić jeszcze cukrem oraz według swego smaku przyprawą uniwersalną lekko zagotować i zdjąć z ognia
Ugotowaną bardzo kwaśną szczawiową podałam z ugotowanym na twardo jajkiem można również podać z jajkiem sadzonym wiem że coraz więcej ludzi tak jada decyzja należy do państwa. Może moja zupa nie wygląda za ładnie ale mówię szczerze smak obłędny zwłaszcza z tą dodaną kaszą pęczak, podając na talerz jeżeli ktoś lubi można posypać pieprzem naturalnym