Zupa szczawiowa z gnocchi

Zupa szczawiowa z gnocchi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Tradycyjna szczawiowa, ale zamiast ziemniaków dodałem gnocchi

Składniki

  • 400 g świeżego szczawiu
  • 1,5 l bulionu z kaczki
  • 2 marchewki
  • pół małego selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 150 ml śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek
  • gnocchi

Przygotowanie

  1. Warzywa umyłem, obrałem. Marchewki pokroiłem w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki, dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Dodałem wcześniej ugotowane gnocchi.
    Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną, wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy.
    Doprawiłem do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, doprowadziłem do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem ugotowanym na twardo. Posypałem pokrojonym koperkiem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 października
Pyszotka:)
Futka 20 października
Gnocchi dla mnie, a szczawiowa dla Pawła. Jedna z jego ulubionych zup :D Pyszna! <3
Składniki
  • 400 g świeżego szczawiu
  • 1,5 l bulionu z kaczki
  • 2 marchewki
  • pół małego selera
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki masła
  • łyżka mąki
  • 150 ml śmietany 18 %
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • koperek
  • gnocchi
Składniki