Zupa szczawiowa z...

Zupa szczawiowa z...
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
białą kiełbasą, czyli mój sposób na szczaw.

Składniki

  • szczaw 1 słoiczek
  • biała kiełbasa z szynki 6 szt
  • marchew 2 szt
  • ziemniaki 6 szt
  • pietruszka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • seler korzeń 1/8 szt
  • jajka 6 szt
  • śmietanka 30% 3 łyżki
  • cukier 1- 2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Białą kiełbasę zaparzyć w lekko osolonej wodzie (czas parzenia 15 minut od zagotowania), wyjąć, wystudzić.

    Do wody spod kiełbasy wrzucić pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki), gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać cebulę. Szczaw podsmażyć na maśle, dodać do zupy. Całość doprawić do smaku. Do ugotowanej zupy wlać śmietankę, zamieszać.

    Podawać z połówkami jajka i białą kiełbasą.

    Uwaga: Kiełbasę przed podaniem można włożyć, na chwilę, do garnka z gorącą zupą.

  2. Smacznego.

Składniki
  • szczaw 1 słoiczek
  • biała kiełbasa z szynki 6 szt
  • marchew 2 szt
  • ziemniaki 6 szt
  • pietruszka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • seler korzeń 1/8 szt
  • jajka 6 szt
  • śmietanka 30% 3 łyżki
  • cukier 1- 2 łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony
Składniki