Zupa szczawiowa

Przepis dnia 2012-05-27
Zupa szczawiowa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: taura
Typowa, polska zupa

Składniki

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać zimną wodę, włożyć 2 udka kurczaka. Kiedy woda się zagotuje, zszumować i dodać 2 starte marchewki, pietruszkę, selera, cebulę, natkę piertuszki i koperek. Gotować 1 godzinę. Po tym czasie dodać kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. W międzyczasie opłukać szczaw (ok. 0,5 kg), posiekać i wrzucić na gorące masło. Smażyć do zmniejszenia objętości. Kiedy szczaw zmieni kolor na ciemnozielony, dodać do bulionu. Zabielić śmietaną i podawać z jajkiem.

Komentarze do przepisu (10)

biancorossa 23 maja 2012
O, taka zupka za mną chodzi:)
kaskasz83 23 maja 2012
ja robię troszkę inaczej - gotuję wywar jak na normalny biały barszcz, jak mam już ugotowany wywar to wrzucam... Czytaj całość »
ja robię troszkę inaczej - gotuję wywar jak na normalny biały barszcz, jak mam już ugotowany wywar to wrzucam do niego pokrojone liście i jeszcze chwilkę gotuję aby zmiękły - czasem dorzucam też kilka liści szpinaku :) - i normalnie dosmaczam i zabielam śmietaną. Podawać oczywiście z jajkiem, ja często taki barszcz jem do ziemniaczków posypanych koperkiem - pycha
gocha01 24 maja 2012
Oj jak dawno nie jadłam zupy szczawiowej,a bardzo bardzo lubię.Pobiegam za szczawiem i uracze rodzinkę w weekend... Czytaj całość »
Oj jak dawno nie jadłam zupy szczawiowej,a bardzo bardzo lubię.Pobiegam za szczawiem i uracze rodzinkę w weekend taka pyszną zupką.Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki