zupa szczawiowa

zupa szczawiowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Maj to sezon na szczaw....

Składniki

  • szczaw - 3 duże pęczki
  • marchewka - 1 szt
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1,5 litra
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • śmietana 30 % - 150 ml
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • do podania jajka na twardo, tłuczone ziemniaki

Przygotowanie

  1. Szczaw dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w paski.

  2. Marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić rozdrobnione warzywa i dusić 4-5 minut. Zalać bulionem, gotować do miękkości.

  3. Gdy warzywa są miękkie dodać szczaw, gotować kolejne 2-3 minuty. Zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z cząstkami jajek ugotowanych na twardo lub tłuczonymi ziemniakami okraszonymi skwarkami.

Składniki
  • szczaw - 3 duże pęczki
  • marchewka - 1 szt
  • bulion drobiowy lub warzywny - 1,5 litra
  • korzeń pietruszki - 1 szt
  • śmietana 30 % - 150 ml
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • do podania jajka na twardo, tłuczone ziemniaki
Składniki