Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
Sezon na szczaw w pełni. Zupa smakuje najlepiej ze szczawiem ogrodowym i obowiązkowo z jajkiem. Można użyć też szczawiu zwyczajnego.

Składniki

  • 2 litry wywaru mięsnego (dobry na żeberkach) lub jarskiego (warzywnego)
  • 2 pęczki szczawiu ogrodowego lub zwyczajnego
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 pęczka szczypioru grubego
  • 4 jajka
  • Do smaku: sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • Ewentualnie: 50 g skwarek wytopionych ze słoniny
  • 250 g tłuczonych ziemniaków

Przygotowanie

  1. Wywar zagotować, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Liście szczawiu umyć, sparzyć, dodać soli i włożyć do wywaru. Gotować około 20 minut. Do zupy wlać słodkiej śmietanki, wkroić szczypior i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek.
    Podawać z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami i jajkiem.
    Smacznego:)

Składniki
  • 2 litry wywaru mięsnego (dobry na żeberkach) lub jarskiego (warzywnego)
  • 2 pęczki szczawiu ogrodowego lub zwyczajnego
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 pęczka szczypioru grubego
  • 4 jajka
  • Do smaku: sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • Ewentualnie: 50 g skwarek wytopionych ze słoniny
  • 250 g tłuczonych ziemniaków
Składniki