Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.

Składniki

  • 4 garście świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.



    Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

    Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków.

    Seler i pietruszkę wyjmujemy.

    Dodajemy szczaw.

    Zagotowujemy.

    Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min.

    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji).

    Podajemy z ugotowanym jajkiem.

Komentarze do przepisu (1)

BEATA1978 22 maja
Pyszna :)
Składniki
  • 4 garście świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
Składniki