Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Bardzo smaczna zupa ,która często gości na polskich stołach. Najlepiej smakuje ze świeżego szczawiu z dodatkiem gotowanych jajek i wiejską śmietaną.

Składniki

  • 400 g świeżego szczawiu
  • 1.5 l bulionu wołowo-drobiowego
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz ,cukier

Przygotowanie

  1. Przebrany szczaw opłukałem ,posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły grudki ,dodałem 4 łyżki zupy ,wymieszałem i wlałem do reszty zupy. Gotowałem 5 min i połączyłem ze śmietaną ,wcześniej rozbełtanej z paroma łyżkami zupy. Doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz cukrem ,doprowadzić do wrzenia. Każdą porcję podałem z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Komentarze do przepisu (2)

aniafor 11 czerwca 2014
Uwielbiam, moja mama taką robi, też z jajkiem i śmietaną, jest pyszna.
Futka 11 czerwca 2014
Pyszności!
Składniki
  • 400 g świeżego szczawiu
  • 1.5 l bulionu wołowo-drobiowego
  • 2 marchewki
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 150 ml śmietany
  • łyżka mąki
  • sól ,pieprz ,cukier
Składniki