Zupa soczewicowo dyniowa

Zupa soczewicowo dyniowa
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Dynia- czyli nieocenione źródło mikroelementów.

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyłam w wodzie na noc, ale można ten krok pominąć i tak się szybko ugotuje.

    Z dyni wyjęłam miękki miąższ z pestkami i obrałam skórkę.


  2. W czterolitrowym teflonowym garnku podsmażyłam na oliwie czosnek do lekkiego zrumienienia- 4 ząbki pokrojone w cienkie plasterki.
    Pod koniec rumienienia dodałam chili, kumin, ziele i liście.
    Po minucie dodałam 2 litry wody, namoczoną soczewicę, warzywa korzeniowe i dynię.

  3. Po pół godzinie soczewica powinna być całkowicie zdezintegrowana a dynia miękka.

    Z zupy wyjęłam liście i ziele i zmalaksowałam ją na gładko, przy teflonowym garnku można używać tylko plastikowych stopek.

    Teraz można dosolić zupę, ewentualnie dodać kostkę rosołową dla wzmocnienia smaku. Teraz sprawdzam, czy zupa jest wystarczająco czosnkowa- w razie czego można docisnąć jeden ząbek i podgotować jeszcze parę minut zupę.

  4. Po wyłączeniu ognia dodałam pokrojoną nać kolendry. Dla balansu smakowego można wcisnąć do zupy sok z połówki cytryny.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (23)

SlodkoSlodka83 13 listopada 2018
Smacznie i zdrowo :-)
pelen_brzuszek 13 listopada 2018
samo zdrowie :)
kuchmariola63 14 listopada 2018
Oczywiście, samo zdrowie. Zupka pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki