Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na zupę „Ślepe ryby” pochodzi z wielkopolski. Jest to prosta, pożywna, zabielana zupa ziemniaczana, którą przygotujecie bez ani grama mięsa! Na jej powierzchni nie znajdziecie oczek tłuszczu, jak ma to miejsce przy tradycyjnym rosole lub wywarze zrobionym na bazie mięsa.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 88
Składniki
Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, pora kroimy w cienkie paseczki i dorzucamy do pozostałych warzyw. Składniki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.
Do miseczki odlewamy dwie chochelki zupy i rozpuszczamy w niej śmietanę. Zahartowaną śmietanę przelewamy do garnka. Wywar mieszamy.
Na koniec z garnka wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Zupę "Ślepe ryby" doprawiamy solą i pieprzem. Gorącą nalewamy do misek. Smacznego!