zupa serowo - porowa z pulpecikami

zupa serowo - porowa z pulpecikami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Pyszna, sycąca i szybka :)

Składniki

  • pulpeciki: 0,5 kg mięsa mielonego (sprawdzi się wieprzowe jak i drobiowe)
  • 1 jajo, 2 ząbki czosnku zmiażdżonego (opcjonalnie)
  • 0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem kajzerki
  • 1 mała cebula, sól, pieprz mielony
  • dodatkowo: 2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
  • 3 serki topione śmietankowe po 100 g (razem 300 gramów, mogą być również smakowe)
  • 2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
  • sól, biały lub czarny mielony pieprz
  • 2 liście laurowe, około 2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła lub oleju do zblanszowania porów
  • dodatkowo do podania: grzanki, makaron, ryż lub ziemniaki
  • siekana natka pietruszki lub koperek

Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać dokładnie z jajem, kajzerką, drobno posiekaną cebulą, przyprawami, następnie uformować kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego.
    Mięso wrzucić do gotującego bulionu, dodać liście laurowe, zagotować mieszając delikatnie (można zdjąć szumy jeśli komuś przeszkadzają), trzymać na gazie pod przykryciem przez około 15 minut, potem wrzucić włoszczyznę, zagotować.

    W tym czasie na maśle lub oleju krótko przesmażyć posiekane w paseczki pory, wrzucić do zupy, gotować około 5 minut.

    Na koniec wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki serki topione, podgrzewać na małym ogniu do ich całkowitego rozpuszczenia, doprawić finalnie.

    Podawać z grzaneczkami, makaronem, ziemniakami lub ryżem i siekaną zieleniną.
    Uwaga: Jeśli podajemy z ziemniakami wrzucamy je pokrojone w kostkę razem z włoszczyzną.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 10 maja 2017
Ależ pyszności. Piszę się na talerzyk <3
Bellapi 11 maja 2017
uwielbiam takie połączenia :)
BEATA1978 16 maja 2017
Dla mnie bomba :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pulpeciki: 0,5 kg mięsa mielonego (sprawdzi się wieprzowe jak i drobiowe)
  • 1 jajo, 2 ząbki czosnku zmiażdżonego (opcjonalnie)
  • 0,5 namoczonej, odciśniętej i zmielonej z mięsem kajzerki
  • 1 mała cebula, sól, pieprz mielony
  • dodatkowo: 2 średnie pory (tylko biała i seledynowa część)
  • 3 serki topione śmietankowe po 100 g (razem 300 gramów, mogą być również smakowe)
  • 2 garście włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
  • sól, biały lub czarny mielony pieprz
  • 2 liście laurowe, około 2 litrów bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka masła lub oleju do zblanszowania porów
  • dodatkowo do podania: grzanki, makaron, ryż lub ziemniaki
  • siekana natka pietruszki lub koperek
Składniki