Zupa serowo-porowa z klopsikami

Zupa serowo-porowa z klopsikami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zupa serowo-porowa z klopsikami to wyjątkowo sycące danie. Zaserwowane w porze obiadowej doskonale sprawdzi się w roli zarówno pierwszego, jak i drugiego dania. WIęcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 2 duże pory
  • 100 gramów serka topionego kremowego
  • 2 łyżki masła
  • 500 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowe
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. • Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowany, wyrabiamy ręcznie, a następnie formujemy klopsiki
    • Pora kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy dwie łyżki masła, pół szklanki wody i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut
    • Następnie dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia

  2. • Dolewamy 0,5 litra wody, blendujemy, a następnie dolewamy 0,3 litra wody i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
    • Do zupy dodajemy wcześniej przygotowane klopsik i całość gotujemy pod przykryciem przez 20 minut

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 01 lutego 2019
Pycha, to lubię :) Super klopsiki w pysznej zupie, mniami :)
SlodkoSlodka83 01 lutego 2019
Smacznie :-)
pelen_brzuszek 01 lutego 2019
jestem bardzo ciekawa smaku :)
Składniki
  • 2 duże pory
  • 100 gramów serka topionego kremowego
  • 2 łyżki masła
  • 500 gramów mięsa mielonego z szynki wieprzowe
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • Sól i pieprz do smaku
Składniki