Zupa serowo-pieczarkowa z mielonym z indyka

Zupa serowo-pieczarkowa z mielonym z indyka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszna zupa "do syta". Jako bazę zupy wykorzystałam niedzielny rosołek, do którego dodałam marchew, por i pieczarki i zagęściłam serkami topionymi. Dodatek mięsa mielonego z indyka sprawił, że zupa stała się sycąca i nie potrzebujemy już drugiego dania:)

Składniki

  • bulion/rosół 8 szklanek
  • marchew 1 szt duża
  • por /biała część/ 1 szt
  • pieczarki 40 dag
  • mięso mielone z indyka 50 dag
  • masło 1 łyżka
  • serki topione śmietankowe 20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • koperek

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle.Lekko solimy i pieprzymy.
    W garnku zagotowujemy rosół lub bulion z kostki. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę marchew i drobno pokrojony por. Gotujemy do miękkości. Dodajemy podsmażone pieczarki.
    Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dokładnie wyrabiamy, formujemy maleńkie klopsiki /lub zwyczajnie odrywamy z masy mięsnej po małym kawałku/, wrzucamy do zupy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.
    Na koniec dodajemy serki topione i nadal gotujemy na małym ogniu do czasu aż się roztopią. Doprawiamy do smaku.
    Przed podaniem porcje zupy posypujemy posiekanym koperkiem.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 24 marca
Ale aromaty w pysznej zupie, musze wyprobowac patent na zupe pieczarkowa z dodatkiem pora.
ErJot 25 marca
Dziękuję:) Pora bardzo często wykorzystuję w zastępstwie za cebulę:)
fafiatko 25 marca
no wlasnie ja tez, ostatnio mam poroze :D
Składniki
  • bulion/rosół 8 szklanek
  • marchew 1 szt duża
  • por /biała część/ 1 szt
  • pieczarki 40 dag
  • mięso mielone z indyka 50 dag
  • masło 1 łyżka
  • serki topione śmietankowe 20 dag
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • koperek
Składniki