Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialna zupa, zdrowa, smaczna i pożywna. Panie pamiętajmy również, że seler, to afrodyzjak ;)
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 131
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22715
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 131
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 135
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 100
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22715
Składniki
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Roztapiamy masło z odrobiną oleju i podsmażamy najpierw seler, ziemniaki i marchew, gdy trochę się zrumienią dodajemy cebulę, por, i pietruszkę, przyprawiamy solą, wszystko razem mieszamy i podsmażamy. Gdy cebula i por będą już zeszklone, wlewamy wodę, dodajemy liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, przykrywamy i gotujemy co jakiś czas mieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 25-30 minut.
Po tym czasie, tłuczkiem do ziemniaków trochę rozdrabniamy warzywa, by zupa gęstła, zaprawiamy gęstą śmietaną, na koniec doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.
P.S. Zupę można zmiksować Benderem na krem, wtedy będzie wersja, elegancka, lub dla dzieci ;)