Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa rybna po norwesku"
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 121
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 121
Składniki
Ryby umyj, wypatrosz, odfiletuj. Na ościach i głowach ugotuj litr bulionu. Odcedź. Marchewki, ziemniak i seler obierz i pokrój w niedużą kostkę.
Por, seler naciowy i cebule pokrój w cienkie plasterki. Warzywa wrzuć do bulionu rybnego, gotuj 10-15 minut.
Filety z ryby opłucz i osusz, następnie pokrój w zgrabną kostkę i skrop sokiem z cytryny, lekko posól. Odstaw.
Gdy bulion się ugotuje, a warzywa będą miękkie, przecedź zupę. Marchewkę odłóż na bok, resztę zmiksuj. Zagotuj wywar i dodaj do niego kawałki ryb, zmiksowane warzywa i zostaw na gazie na 10 minut.
Do śmietany wlej 3-4 łyżki gorącego bulionu, by ją zahartować. Przelej do zupy, szybko wymieszaj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Dodaj odłożoną marchewkę i posyp natką.
Zupa będzie jeszcze bardziej kremowa, jeśli pod koniec gotowania dodasz do niej żółtko. Rozprowadź je razem ze śmietaną, dodaj do wywaru i już nie gotuj, by żółtko się nie ścięło.Źródło: Olivia