zupa rybna I

zupa rybna I
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Pyszna zupa ze świeżym dorszem i pomidorami

Składniki

  • świeży filet z dorsza - 600 g
  • cebula - 1 szt
  • krojone pomidory bez skóry - 400 g
  • ziemniaki - 500 g
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • świeże oregano - kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • bulion rybny lub warzywny - 750 ml

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić razem na oliwie. Dodać pokrojone na kawałki ziemniaki, wsypać kurkumę, smażyć kilka minut.

  2. Do garnka wlać bulion, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, gotować 15-20 minut. Gdy ziemniaki są miękkie dodać pomidory.

  3. Filety z dorsza pokroić na kawałki, włożyć do zupy, gotować jeszcze 3-4 minuty. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z posiekanym świeżym oregano.

Składniki
  • świeży filet z dorsza - 600 g
  • cebula - 1 szt
  • krojone pomidory bez skóry - 400 g
  • ziemniaki - 500 g
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • liście laurowe - 3-4 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • świeże oregano - kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • bulion rybny lub warzywny - 750 ml
Składniki