Zupa rabarbarowa

Zupa rabarbarowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Przepis na zupę zaczerpnięty z książki ' Kuchnia dwudziestolecia", (prezent od Smakera ). Wielbiciele zup owocowych nie będą zawiedzeni.

Składniki

  • 1 kg rabarbaru
  • 400 g cukru
  • pół cytryny
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • cynamon
  • 2 torebki ryżu

Przygotowanie

  1. Rabarbar obrałem, umyłem i drobno pokroiłem. Włożyłem rabarbar do garnka, zalałem 1 ½ litra wody, zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem, aż rabarbar całkowicie się rozgotował. Przetarłem go przez sitko. Starłem skórkę z połowy cytryny, wsypałem do przetartej zupy, dodałem cukier i cynamon. Podgrzewałem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłem w niewielkiej ilości zimnej wody, dodałem do zupy. W drugim garnku ugotowałem ryż. Nałożyłem ryż na talerz, zalałem zupą.

Komentarze do przepisu (1)

Bellapi 10 lipca 2017
koniecznie muszę spróbować :)
Składniki
  • 1 kg rabarbaru
  • 400 g cukru
  • pół cytryny
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • cynamon
  • 2 torebki ryżu
Składniki