Zupa "Ślepe ryby"

Zupa Ślepe ryby
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu.

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • mały seler
  • 1/2 kg ziemniaków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 70 ml śmietany 12%
  • sól ,pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy śmietanę rozprowadzoną z wywarem ,dodajemy do całości ,podgrzewamy. Doprawiamy majerankiem ,solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (10)

lidka5x5 07 listopada 2014
Fajna zupka Gregor, może niejedna osoba skorzysta z przepisu. Ja jako druga skorzystam z niego, bo widzę że... Czytaj całość »
Fajna zupka Gregor, może niejedna osoba skorzysta z przepisu. Ja jako druga skorzystam z niego, bo widzę że przede mną masz już chętnego, haha.
Konto usunięte 08 listopada 2014
Zupa wygląda bardzo zachęcająco.A do niej pieczywo pełnoziarniste.Mniamm .
ggosienka68 08 listopada 2014
Arek, ciekawy, prosty przepis, i fajna nazwa zupy :)
A zgrany duet znowu "używa" sobie pod Twoim... Czytaj całość »
Arek, ciekawy, prosty przepis, i fajna nazwa zupy :)
A zgrany duet znowu "używa" sobie pod Twoim przepisem :D :D :D..... Zmiłuj się waćpan poluj ciszej nieco :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • mały seler
  • 1/2 kg ziemniaków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 70 ml śmietany 12%
  • sól ,pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki
Składniki