Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory pełne potasu, pięknie pachnąca bazylia i odrobina słonego parmezanu. Łatwy w przygotowaniu krem wypełni całą kuchnię pięknymi zapachami. Zaletą zupy prowansalskiej jest jej prostota, pyszny smak i to, że syci na długo!
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 365
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 391
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14767
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 365
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 391
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14767
Składniki
Sparz i pokrój kilogram pomidorów. Usuń gniazda nasienne.
Poszatkuj obraną cebulę i trzy ząbki czosnku w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojone warzywa.
Gdy cebula i czosnek będą zarumienione, dodaj szczyptę cukru i posiekaną bazylię. Przemieszaj i dorzuć też pokrojone pomidory. Duś całość przez 15 minut.
Po tym czasie przełóż wszystkie składniki do głębszego garnka (wraz z sokiem spod pomidorów) i dolej pół litra wody. Wsyp kaszę jęczmienną i gotuj jeszcze 30-40 minut.
Następnie zblenduj do połączenia. Przełóż do misek i posyp z wierzchu startym parmezanem. Ozdób liśćmi bazylii. Zupę prowansalską najlepiej serwować z podpieczoną ciabattą.