Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 731
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 91
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 112
Polecam.
Odsłon: 731
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 91
Składniki
Część warzyw pokroiłam na drobno tak jak do zupy, kawałek pora w kosteczkę, ziemniaki w kostkę, część marchwi w plasterki. Resztę pora oraz białe warzywa włożyłam w całości- później je zmiksuję, dodatkowo zagęszczając zupę. Włożyłam je do garnka z 600ml wody i zagotowałam. Dodałam jeszcze kostkę, ziele, liść, chili. Zupa będzie gotować się 30 minut.
Bryndzę rozpuściłam ze śmietaną na bardzo małym ogniu, dodałam szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Można użyć ulubionego sera, śmietana będzie emulgatorem, który spowoduje , że ser się rozpuści w sos a nie będzie się zbijał i ciągnął. Można po prostu użyć serka topionego.
Gdy warzywa zmiękły można kończyć. Wyjęłam z garnka duże kawałki białych warzyw i je zmalaksowałam, wróciły do garnka. Nie użyłam marchwi, z zielonkawym porem zupa zrobiłaby się lekko brązowa.
W sosie najpierw rozprowadziłam chochlę zupy, a potem całość wlałam do garnka. Teraz zostało tylko doprawienie sola i pieprzem.
Po wyłączeniu ognia zupę posypałam pokrojoną natką pietruszki. Ser doskonale podkreśla smak pora. Smacznego :)