Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa porowa z boczkiem i serem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Składniki
Z porów odcinamy zielone części, białe dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w skośne plastry o grubości 0,5 cm. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pory i cebulę szklimy na rozpuszczonym na patelni maśle.
Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy dwa plasterki boczku pokrojone w kostkę i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. Na koniec wrzucamy topiony serek i mieszamy do rozpuszczenia.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i małą szczyptą gałki muszkatołowej. Wlewamy lekko posoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy śmietanę, króciutko gotujemy. Pozostały boczek wysmażamy na chrupko.
Gorącą zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy tartym żółtym serem, dekorujemy przesmażonym boczkiem.
Czas przygotowania 45 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.Źródło: Rewia