Zupa porowa

Przepis dnia 2016-01-26
Zupa porowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kardamonovy
Zupa porowa

Składniki

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 duże pory
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • liść laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • garść szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Do tej zupy potrzebne nam są tylko białe części porów. Kroimy je wzdłuż i bardzo dokładnie myjemy, również między warstwami. Kroimy je w cienkie półplasterki, marchewkę także. Ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa smażymy na maśle na wolnym ogniu, około 3 minut. Po tym czasie, zalewamy je bulionem, dodajemy liść laurowy, doprawiamy gałką (najlepiej świeżo startą), solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Zupę przed podaniem, posypujemy szczypiorkiem.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 13 października 2017
Warto dodać pasternak - nie pietruszkę.
Kardamonovy 15 października 2017
Dzięki, jak gdzieś dostanę, spróbuję :).
Składniki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 duże pory
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • liść laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietany 12%
  • garść szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Składniki