Zupa pomidorowo - pieczarkowa

Zupa pomidorowo - pieczarkowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
zwana w niektórych kręgach zupą - pizzą ;-)

Składniki

  • mielone mięso z indyka - 500 g
  • cebula - 3-4 szt.
  • pieczarki - 0,5 kg
  • pomidory krojone w puszce 400 g - 2 szt.
  • kukurydza w puszce 400 g - 1 szt.
  • serek topiony gouda - 150 g
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • bulion - 1,5 litra
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż się porządnie zarumieni, rozdrabniając je przy okazji.

  2. Do mięsa dodajemy drobno poszatkowaną cebulę oraz pieczarki starte na dużych oczkach (lub drobno pokrojone). Smażymy jakieś 10 min.

  3. Teraz czas na przyprawy: dodajemy paprykę, oregano, bazylię, sól i pieprz. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dolewamy bulion i gotujemy 30 min na niewielkim ogniu.

  4. Do zupy dodajemy pomidory i kukurydzę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy drobno pokrojony serek. Gotujemy, aż się rozpuści. Solimy i pieprzymy, o ile to konieczne. No i gotowe, smacznego !!!

Składniki
  • mielone mięso z indyka - 500 g
  • cebula - 3-4 szt.
  • pieczarki - 0,5 kg
  • pomidory krojone w puszce 400 g - 2 szt.
  • kukurydza w puszce 400 g - 1 szt.
  • serek topiony gouda - 150 g
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • bulion - 1,5 litra
  • olej - 2-3 łyżki
  • sól, pieprz
Składniki