Zupa pomidorowo-paprykowa

Zupa pomidorowo-paprykowa
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: juliette1
Przepyszna, sycaca zupa

Składniki

  • 4 cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 4-5 zabkow czosnku
  • 1/2 kg pomidorow
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki w proszku
  • pol lyzeczki suszonego tymianku
  • pol lyzeczki suszonego estragonu
  • sol, pieprz
  • 1 lisc laurowy
  • 1 litr bulionu
  • kremowka do smaku

Przygotowanie




  1. 1. Do dużego garnka wlej olej i zacznij go podgrzewać na dużym ogniu.

    2. Dodaj do garnka cebule i smaż je do momentu, kiedy będą miękkie i przeźroczyste.

    3. Zmień ogień na średni i przełóż do naczynia papryki. Podsmażaj do miękkości (około 3 minut).

    4. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj go przez około minutę - nie pozwól by się przypalił, bo traci wtedy swoje walory smakowe.

    5. Dodaj pomidory, paprykę w proszku, tymianek, estragon, pieprz, odrobinę soli, liść laurowy i bulion.

    6. Doprowadź zupę do wrzenia i od razu zmniejsz ogień na najmniejszy. Przykryj garnek pokrywką i gotuj około 20 minut.

    7. Dopraw zupę cukrem, solą i pieprzem. Wyjmij liść laurowy.

    8. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez bardzo drobne sito.

    9. Dodaj kremówkę.

    10. Podawaj na gorąco.




    Smacznego :)

Składniki
  • 4 cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 4-5 zabkow czosnku
  • 1/2 kg pomidorow
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki w proszku
  • pol lyzeczki suszonego tymianku
  • pol lyzeczki suszonego estragonu
  • sol, pieprz
  • 1 lisc laurowy
  • 1 litr bulionu
  • kremowka do smaku
Składniki