Zupa pomidorowo-fasolowa

Zupa pomidorowo-fasolowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Zupa pomidorowo-fasolowa

Składniki

  • 1 l wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę, pora w półplasterki, smażymy na wolnym ogniu na oleju jakieś 2 minuty. Pod koniec dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie, znowu wszystko chwilę smażymy. Dolewamy wodę i pomidory, gotujemy 5 minut, dorzucamy fasolę z zalewą, pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, gotujemy do miękkości papryki (trwa to dosłownie 2-3 minuty). Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, szczyptą wędzonej papryki i skrapiamy ewentualnie oliwą.
    Przepis z bloga rngkitchen, z niewielkimi zmianami.

Komentarze do przepisu (5)

Bellapi 21 listopada 2017
Sycąca i pyszna :)
Nevermore 21 listopada 2017
Poproszę, o miseczkę ;) Pycha :)
Docherro 21 listopada 2017
Ciekawe połączenie,ale skoro do fasolki po bretońsku dajemy przecier,to dlaczego nie można zrobić połączenia... Czytaj całość »
Ciekawe połączenie,ale skoro do fasolki po bretońsku dajemy przecier,to dlaczego nie można zrobić połączenia w zupie?Pyyychaaa...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 l wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • oliwa extra virgin (opcjonalnie)
Składniki