Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Justitako
moja ulubiona zupa

Składniki

  • 1,5 kg pomidorów mięsistych
  • łyżka masła
  • Wywar: 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • sól, przyprawa maggi

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać wodę, dodać umyte i obrane ze skórki warzywa, pół łyżeczki soli i gotować.

    Do innego garnka dać masło i pokrojone w kostkę pomidory, dusić mieszając, aż będą płynne.

    Jak wywar będzie gotowy wyjąć z niego warzywa i na sitku przetrzeć do wywaru pomidory.

    Zupę doprawić do smaku. Podawać z ryżem lub kluseczkami.

Komentarze do przepisu (1)

filipwoj 08 lipca 2016
Też zawsze robię pomidorową ze świeżych pomidorów. Uważam że to jest dużo lepsze w smaku i zdrowsze.
Składniki
  • 1,5 kg pomidorów mięsistych
  • łyżka masła
  • Wywar: 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • sól, przyprawa maggi
Składniki