Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa pomidorowa z rzeżuchą"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Składniki
Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę, środki wyrzuć. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce. Rzeżuchę opłucz.Rosół wlej do garnka, dodaj rzeżuchę (łyżkę odłóż), zagotuj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki tłuszczu z rosołu, zeszklij marchewkę. Jedną łyżkę odłóż, pozostałą dodaj do rosołu. Na tym samym tłuszczu podsmaż pomidory (ok. 5 minut), 2 łyżki odłóż, resztę dodaj do zupy. Gotuj 10 min. Dodaj serek topiony, mieszając gotuj aż się rozpuści. Zmiksuj. Wlej śmietanę, przypraw.
Chleb pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, posyp ziołami prowansalskimi. Grzankami posyp zupę, dodaj odłożone pomidory i marchewkę. Posyp pozostałą rzeżuchą.
<strong>Czas przygotowania 35 min. Ilość porcji 6. Cena za porcję 2 zł.
Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie