Zupa pomidorowa z ryżem i mięsem mielonym

Zupa pomidorowa z ryżem i mięsem mielonym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej spotykanych zup na polskim stole. Często podawana w poniedziałek na bazie niedzielnego rosołu:) Moja wersja "pomidorówki" również opiera się na rosole z dnia poprzedniego. Jest to wersja zupy bardzo sycącej, zastępującej dwudaniowy obiad:)

Składniki

  • rosół/bulion 4 szklanki
  • mięso mielone 40 dag
  • zmiksowane pomidory 3 szklanki
  • ryż 10 dag
  • cebula 1 szt
  • olej do smażenia
  • harissa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy drobno posiekane cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu aż staną się szkliste uważając by czosnek się nie zrumienił. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku /raczej na pikantnie/ i podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
    Rosół /lub bulion np. z kostki/ podgrzewamy, dodajemy zmiksowane pomidory /mogą być świeże lub z puszki czy kartonu/ i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy surowy ryż i /od czasu do czasu mieszając/ gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie do zupy pomidorowej dodajemy podsmażone mięso mielone i często mieszając gotujemy do czasu aż ryż będzie miękki.
    * Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dodać bulionu lub rosołu.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 04 czerwca
Super:)
ErJot 04 czerwca
Dziękuję:)
fafiatko 06 czerwca
Bardzo dobry pomysl na pomidorowa i jeszcze z odrobina ostrosci!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • rosół/bulion 4 szklanki
  • mięso mielone 40 dag
  • zmiksowane pomidory 3 szklanki
  • ryż 10 dag
  • cebula 1 szt
  • olej do smażenia
  • harissa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
Składniki