Zupa pomidorowa z pieczonym kalafiorem

Zupa pomidorowa z pieczonym kalafiorem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Sezon pomidorowy w pełni więc warto przygotować zupę z świeżych pomidorów:) Wariacji na temat "pomidorówki" jest dużo ale nigdy nie za wiele:) Moja propozycja to zupa z świeżych pomidorów serwowana z pieczonym kalafiorem i koperkiem. Polecam:)

Składniki

  • pomidory 2,5 kg
  • kalafior 1 szt
  • olej 2-3 łyżki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • chili do smaku
  • koperek

Przygotowanie

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, skrapiamy olejem, oprószamy solą i paprykami i mieszamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 30 min.
    W międzyczasie przygotowujemy zupę: pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu często mieszając. Po ok. 20 min, gdy pomidory się rozgotują zupę miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku.
    Jeśli wolimy zupę bardziej gęstą możemy ją jeszcze trochę pogotować by płyn/sok odparował. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dodać trochę bulionu.
    Porcje gotowej pomidorówki podajemy z różyczkami pieczonego kalafiora i posypujemy koperkiem.

    *W przepisie wykorzystałam podłużne pomidory ogrodowe - mają mało soku, dzięki czemu zupa wychodzi gęsta - prawie zupa-krem.

    * Zupę doprawiłam łagodnie natomiast kalafiora oprószyłam ostrą papryką tak by miał wyrazisty smak.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 07 września
Przedni pomysl, od razu zupa musiala byc jeszcze smaczniejsza!
ErJot 09 września
Dziękuję:) Smak pieczonego kalafiora bardzo podkręca smak tej zupy:)
Składniki
  • pomidory 2,5 kg
  • kalafior 1 szt
  • olej 2-3 łyżki
  • cukier 0,5 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • chili do smaku
  • koperek
Składniki