Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i warzywami

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną i warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Nieco inna niż tradycyjna pomidorówka. Bardzo smaczna, gęsta i pożywna. Nie trzeba jej zabielać. No, chyba, że ktoś bardzo chce.

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 średni por
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chilli, bazylia, oregano, papryka ostra, 2 liski laurowe, 4 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Warzywa umyć, pokroić i w garnku poddusić na oleju.
    Gdy zmiękną dolać 2,5-3 litra wody. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować 15-20 minut. Po ugotowaniu wyjąć kulki ziela angielskiego i listki laurowe. Warzywa zblendować - niezbyt dokładnie. Do zupy dodać ugotowana kaszę jaglaną. Można podawać.

Komentarze do przepisu (10)

bryssska 23 maja 2018
Od czytania przepisu zrobiłam się głodna, pyszna propozycja ;-)
basiliana 23 maja 2018
Kasza jaglana i pomidory to moim zdaniem bardzo udane połączenie. Dobry pomysł na szybką zupę:)
fafiatko 23 maja 2018
Z kasa jeszcze nie jadlam, musi byc pyszna!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 średni por
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju kujawskiego
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chilli, bazylia, oregano, papryka ostra, 2 liski laurowe, 4 kulki ziela angielskiego
Składniki