Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Monika87
Pyszna, klasyczna zupa pomidorowa. Jak mawia mój mąż, podłączyłby sobie kroplówkę z zupy pomidorowej tak ją lubi.. Zresztą ja też :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Ćwiartki myjemy i zalewamy 3,5-4 litrami wody (możemy oddzielić udka od pałek). Gotujemy na małym gazie do czasu zebrania się "szumowin". Zbieramy szumowinki i dodajemy włoszczyznę, sól, pieprz-kilka ziarenek, liście laurowe i ziele. Opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową. Cebulę przypalamy nad ogniem i jak będzie już czarna, dorzucamy do wywaru. Gotujemy na małym ogniu.

  2. Kiedy warzywa i mięsko będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy ze słoiczka i z kartonika (ten najlepiej firmy włoskiej, ale i polskie też są dobre). Doprawiamy maggi i gotujemy na małym ogniu ok 2h.

  3. Podawać z makaronem lub ryżem oraz świeżą natką pietruszki. Ja zawsze zabielam pomidorówkę śmietanką, natomiast mój mąż nigdy. Wobec czego.. jak to lubi:) Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

Konto usunięte 19 lutego 2013
mój syn tez by sobie podłączył :))
Konto usunięte 19 lutego 2013
Myślę że niewiele jest osób które nie lubią pomidorówki, ja na pewno do nich nie należę...5..:)
anetas197601 21 lutego 2013
z tą kroplówką dobry pomysł jestem jak najbardziej za... :))) 5
Składniki
Składniki