Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tunaCooking
Kiedyś ktoś mi powiedział, że najlepsza jajecznica to jest ta, którą sam sobie zrobisz. Coś w tym jest. Ile osób, tyle pomysłów i sposobów na robienie tego prostego śniadania. Z zupą pomidorową jest chyba podobnie. Można ją zrobić na milion różnych sposobów. Moja ulubiona to szybka zupa pomidorowa z czosnkiem, bazylia, śmietaną i oczywiście makaronem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać czosnek pokrojony w plasterki. Wszystko przesmażyć do przejścia się smaków.

  2. Cebulę z czosnkiem zalać bulionem. Dodać pomidory z puszki. Wszystko gotować przez kilkanaście minut.

  3. Zupę zmiksować na gładko blenderem.

  4. Dodać bazylię. Gotować chwilę, żeby smak przeszedł.

  5. Śmietanę zahartować gorącą zupą, dodając do niej po łyżce i mieszając. Po otrzymaniu śmietanowego roztworu wlać go powoli do zupy, ciągle mieszając.

  6. Na końcu dodać cukier, sól i ewentualnie kilka kropel soku z cytryny.

  7. Podawać z łyżką gęstej śmietany.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 19 stycznia 2014
Jak sama zauważyłaś-ile ludzi tyle pomysłów ,chociażby na pomidorówkę.Twoja mi bardzo odpowiada,gdyż jest... Czytaj całość »
Jak sama zauważyłaś-ile ludzi tyle pomysłów ,chociażby na pomidorówkę.Twoja mi bardzo odpowiada,gdyż jest bardzo podobna do mojej.Duża zawartość pomidora w zupie to jest to,uwielbiam konkretny smak,a czosnek gości u mnie prawie w każdej potrawie.
Składniki
Składniki