Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Późne lato i jesień to czas największej obfitości świeżych owoców i warzyw, a dla szczęśliwców posiadających własne uprawy, to wręcz takich "prosto z krzaka"! Ech, jeśli ktoś ma szansę porównać smak pomidora uprawianego na plantacjach i takiego właśnie "prosto z krzaka", którego "wykarmiła matka ziemia", a letnie słońce sprawiło, że nabrał finalnej barwy... to zrozumie o jakiej różnicy mówię! No i pomidor jest dziś głównym bohaterem mojego przepisu kulinarnego! Owszem w doborowym towarzystwie innych warzyw i świeżej zieleniny, ale to on "gra pierwsze skrzypce"! Będzie pomidorowa! Ale, jak już od pewnego czasu u mnie, bez dodatku mięsa! Myślę, że ta propozycja może zainteresować nie tylko vegan, ale i tych z was, którzy w okresie letnim nie odczuwają potrzeby jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Zatem wszyscy zainteresowani proszeni są o wgląd w szczegóły przyrządzenia tej lekkiej i aromatycznej "pomidorówki", a ja życzę smacznego!

Składniki

  • 800 g żółtych pomidorów
  • 500 g młodej marchewki
  • 2 selery korzeniowe (młode z natką)
  • 1 pęczek młodej pietruszki z natką
  • 2 młode pory
  • 2 cebule
  • 1 łodyga lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Zalewamy zimną wodą 1 cm ponad ich powierzchnię. Gotujemy 15 minut od czasu wrzenia. Przecieramy przez drobne sito.



    W tym samym czasie przygotowujemy bulion warzywny.



    Warzywa szorujemy, obieramy, natki związujemy (selera, pietruszki i lubczyk), razem z opaloną cebulą przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-3 cm ponad powierzchnię warzyw). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, płomień zmniejszamy. Gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki.



    Do wywaru wlewamy przetarte pomidory, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Podajemy z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Zalewamy zimną wodą 1 cm ponad ich powierzchnię. Gotujemy 15 minut od czasu wrzenia. Przecieramy przez drobne sito.



    W tym samym czasie przygotowujemy bulion warzywny.



    Warzywa szorujemy, obieramy, natki związujemy (selera, pietruszki i lubczyk), razem z opaloną cebulą przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2-3 cm ponad powierzchnię warzyw). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, płomień zmniejszamy. Gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Warzywa wyjmujemy, marchewki kroimy w talarki.



    Do wywaru wlewamy przetarte pomidory, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



    Podajemy z makaronem oraz posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

ciacho50 29 sierpnia
Wygląda pysznie.
GREGORHSPEED 29 sierpnia
:*
Składniki
  • 800 g żółtych pomidorów
  • 500 g młodej marchewki
  • 2 selery korzeniowe (młode z natką)
  • 1 pęczek młodej pietruszki z natką
  • 2 młode pory
  • 2 cebule
  • 1 łodyga lubczyku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • Sól, pieprz
Składniki