Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Tradycyjna polska zupa pomidorowa

Składniki

  • 1 szyja z indyka
  • 300 g wołowiny
  • 4 marchwie
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 1 mały por
  • 1 mały seler
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 słoiczek (190 g) - koncentratu pomidorowego
  • 175 g śmietany 18%
  • 3-4 litry zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Warzywa oczyścić, obrać i umyć pod bieżącą wodą. Obraną cebulę przekroić na pół.

  2. Do garnka wlać zimną wodę, dodać opłukane mięso i gotować przez 30 min.

  3. Dodać warzywa oraz obrany czosnek i natkę pietruszki i gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem wg uznania. Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w 1 szklance wody i dodać do zupy.

  4. Śmietanę wymieszać z 1 szklanką gorącego wywaru. Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Postawić z powrotem na ogniu i gotować przez kolejne kilka minut. Zebrać z powierzchni natkę pietruszki.

  5. Podawać z makaronem lub ryżem.

Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 11 listopada 2013
Super!
taura 11 listopada 2013
Moja ukochana zupa :)
Konto usunięte 07 września 2015
Pycha
Składniki
  • 1 szyja z indyka
  • 300 g wołowiny
  • 4 marchwie
  • 2 pietruszki korzeniowe
  • 1 mały por
  • 1 mały seler
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 słoiczek (190 g) - koncentratu pomidorowego
  • 175 g śmietany 18%
  • 3-4 litry zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku
Składniki