zupa pieczarkowa z kładzionymi kluskami

zupa pieczarkowa z kładzionymi kluskami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agafia
Klasyczna zupa pieczarkowa. Moją zrobiłam z kluskami kładzionymi ale równie dobrze smakuje z ziemniakami lub makaronem.

Składniki

  • pieczarki - 500 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • bulion drobiowy - 1,5 l
  • śmietana 18 % - pół szklanki
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI KLUSEK:
  • jajka - 2 szt
  • woda - pół szklanki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - pół łyżeczki

Przygotowanie

  1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.

  2. Marchewkę obrać, pokroić w talarki, dodać do pieczarek. Wszystko zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietaną.

  3. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, wrzucać na wrzątek. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić na durszlaku (można przelać wodą).

  4. Zupę podawać z porcją klusek, posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

eliot44 10 listopada
Nigdy nie jadłem pieczarkowej z kluskami kładzionymi. Jako dodatek do zupy, kojarzą mi się z pomidorową... Czytaj całość »
Nigdy nie jadłem pieczarkowej z kluskami kładzionymi. Jako dodatek do zupy, kojarzą mi się z pomidorową jedynie, ale kusi mnie Twój przepis.
agafia 11 listopada
zupa jest pyszna polecam:)
Składniki
  • pieczarki - 500 g
  • marchewka - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • bulion drobiowy - 1,5 l
  • śmietana 18 % - pół szklanki
  • natka pietruszki - pół pęczka
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • SKŁADNIKI KLUSEK:
  • jajka - 2 szt
  • woda - pół szklanki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • sól - pół łyżeczki
Składniki