Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna zupa pieczarkowa. Moją zrobiłam z kluskami kładzionymi ale równie dobrze smakuje z ziemniakami lub makaronem.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 95
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 95
Składniki
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pieczarki, smażyć do odparowania płynu.
Marchewkę obrać, pokroić w talarki, dodać do pieczarek. Wszystko zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietaną.
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, wrzucać na wrzątek. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski odcedzić na durszlaku (można przelać wodą).
Zupę podawać z porcją klusek, posypać posiekaną natką pietruszki.